«شاهین» چگونه خودرویی است؟
سایپا اعلام کرد که این گروه خودروسازی محصولات جدید خود را روی پلتفرمهای اختصاصی، استاندارد و به روز تولید خواهد کرد، به گونهای که این محصولات توانایی دریافت مجوزهای استانداردهای اروپایی از جمله یورو ان کَپ را دارند.
شرکت سایپا برای ایجاد تنوع و توسعه در محصولات خود، طراحی یکمگاپلتفرم را در دستور کار خود قرار داد و از این مگاپلتفرم، دو پلتفرم SP1 و SP0 را به دست آورد که به ترتیب محصولات کلاسهای C و B را پوشش میدهند.
براساس اعلام سایپا طراحی این مگاپلتفرم به گونهای است که بیش از ۷۰ درصد دو پلتفرم مشتق شده با یکدیگر مشترک هستند و این امر باعث می شود محصولات تولیدی روی این دو پلتفرم قدرت تنوع و تغییرات لازم را داشته باشند.
شاهین نخستین محصول روی این مگاپلتفرم است که با پروژه SP100 تولید و با نام تجاری «شاهین» معرفی شده است، این خودرو به زودی وارد بازار خواهد شد.
علاوه بر این، مدل کراساوور این محصول نیز به تازگی رونمایی شده و در سال ۱۴۰۰ به بازار عرضه خواهد شد. این پلتفرم بر اساس استانداردهای روز بینالمللی، استانداردهای ملی و با هدف صادرات به کشورهای منطقه، طبق استاندارد GIS طراحی و توسعه داده شده است.
همچنین به منظور بالا بردن سطحکیفی این خودرو از استانداردهای کیفی خودروسازان اروپایی در طراحی و توسعه خودرو استفاده شده و برای افزایش سطح استانداردهای کیفی در زنجیره تامین قطعات نیز دورههای آموزشی جاریسازی این استانداردها برای قطعهسازان در حال برگزاری است.
از جمله گمانهزنیها و اشتباهات صورت گرفته در تحلیلهای اخیر، تعلق پلتفرم محصول شاهین به شرکت خودروسازی تویوتا است. بدیهی است مشابهت ظاهری و ابعادی دو خودرو دلیلی بر یکی بودن پلتفرم آنها نیست.
لذا مجدداً تاکید میشود مگاپلتفرم SP به صورت اختصاصی و ویژه محصولات جدید گروه سایپا در مرکز تحقیقات و نوآوری صنایع خودرو سایپا طراحی شده و توسعه یافته است.
در بخش قوای محرکه نیز موتورهای طراحی شده صرفاً به محصولات این پلتفرم اختصاص داشته و براساس نیاز آنها بوده و توان مورد نیاز را ایجاد خواهند کرد و شائبه غیرواقعی و جهت دار استفاده از موتور هر محصول دیگر مثل پراید یا تیبا یا ... در این محصولات، برداشتهای نادرست و نتیجهگیریهای اشتباه رسانهای است، چرا که موتور یک بار اختراع شده و در صنعت خودروسازی مرسوم است که موتورهای دارای قابلیت را با تغییرات لازم روی محصولات مختلف استفاده میکنند. موتور TU شرکت پژو سیتروئن نمونهای از این دست به شمار میرود.
در حال حاضر موتور توربو شارژ M15TC با توان ۱۰۸ اسب بخار و ۸ سوپاپ با گیربکس دستی جدید به عنوان اولین قوای محرکه محصولات جدید سایپا در نظر گرفته شده است.
این موتور در شرکت مگاموتور سایپا به طور کامل طراحی و توسعه یافته و تستهای نهایی آن در حوزه عملکرد موتور و همچنین آلایندگی به پایان رسیده است. برای موتور سایپا، گیربکس جدیدی نیز طراحی شده و در مرحله تولید قرار گرفته است.
همچنین در گام بعدی قوای محرکه و گیربکس اتوماتیک برای اینپلتفرم پیشبینی شده که در حال حاضر مراحل توسعه آن روی خودرو در دست انجام است و در مدلهای آینده به بازار معرفی خواهد شد.
گروه خودروسازی سایپا اعلام میکند که بازنشر گسترده برخی گزارشهای جهتدار و تحلیلهای نادرست و نیز آغاز تخریبهای گسترده توسط برخی رسانههای بیگانه و اروپایی، نشان از عدم رضایت و ناراحتی تحریمکنندگان صنعت خودرو از معرفی محصولات جدید، پیشرفتهای صنعت خودرو ایران و گروه سایپا در دوران تحریم و فشار حداکثری و نیز بیانگر مسیر درست خوداتکایی ملی است.
گفتنی است در روزهای آتی، اطلاعات دیگری پیرامون محصولات جدید گروه سایپا منتشر خواهد شد.
اما دیگران درباره شاهین چه گفته بودند؟
شرکت ساپیا پس از توقف تولید پراید، روی دو مجموعه پلتفرم، خودروهای خود را میسازد. مجموعه اول، پلتفرم خودرو تیبا است. این خودرو برای اولین بار در زمان دولت احمدی نژاد با عنوان خودرو ملی سایپا معرفی شد. بعدها نشریات خودرویی ایران فاش کردند که طراحی بدنه این خودرو با همکاری شرکتهای ایتالیایی انجام شده و پلت فرم آن هم ترکیبی از موتور تقویت شده پراید با برخی اجزای خودروهای پراید و کیا ریو است.
سایپا با کمک شرکت افایوی آلمان، موتور پراید را کمی تقویت کرده و توان آن را از ۶۰ به ۸۰ اسب بخار رسانده بود. سیستم تعلیق این خودرو هم ترکیبی بین پراید و ریو و گیربکس آن هم با تغییراتی همان پراید است.
پس از تیبا، شرکت سایپا در خودروهای کوییک و ساینا هم از همین پلتفرم استفاده کرد.
پس از برجام سایپا بیشتر به سمت همکاری با شرکتهای چینی مانند برلیانس حرکت کرد و دل به آنها بست. رسانههای خودرویی ایران گزارش دادهاند که پس از برجام، شرکت سایپا از طریق یک شرکت چینی به سمت خرید دانش فنی یکی از پلت فرمهای قدیمی تویوتا با نام یاریس رفت. این پلتفرم متعلق به سال ۲۰۰۰ میلادی است که سایپا تعییراتی در آن داده و نام آن را اس پی ۱۰۰ گذاشت. سایپا قصد داشت برای قوای محرکه از یکی از موتورهای شرکت برلیانس چین استفاده کند.
با خروج آمریکا از برجام شرکت برلیانس هم ایران را ترک کرد و سایپا بی موتور ماند. این شرکت اما دست به تقویت موتور پراید زد. سایپا یکبار موتور پراید را برای تیبا تقویت کرده بود و پس از این تقویت دوباره با استفاده از توربوشارژ، قدرت این موتور را افزایش داد و به ۱۰۸ اسب بخار رساند. البته این موتور تکنولوژی قدیمی دارد و برای مثال هنوز هشت سوپاپ است، یعنی هر سیلندر به جای چهار سوپاپ، دو سوپاپ دارد عاملی که سبب میشود راندمان موتور پایین باشد.
هم اکنون موتورهای توربو با چنینحجمی (۱۵۰۰ سی سی ) با توربو ۱۶۰ اسب بخار قدرت تولید میکنند. موتورهای کوچک فورد با نیم لیتر حجم کمتر مشابه موتور سایپا قدرت تولید میکنند.
گذشته از قوای محرکه، سایپا ادعا میکند پلتفرم خریداری شده را توسعه داده است هنوز هیچ مرکز معتبری نتایج تست تصادف این خودرو را منتشر نکرده است؛ اما تویوتا یاریس در زمینه ایمنی در حد متوسط قرار داشت ولی یکی از مشکلاتی که برخی رسانهها به آن اشاره کردهاند تعادل پایین این خودرو است. در یکی از برنامههای معروف تلوزیونی بریتانیا با نام دنده پنج، این خودرو با یک مانور به راحتی چپ میشود.
سایپا روی این پلتفرم، در گام اول خودرو سدان شاهین و پس از آن کراس اوور شاهین را عرضه میکند. سایت اسب بخار گزارش داده است که سایپا قصد دارد برای کراس اوور شاهین سه مدل موتور استفاده کند. موتور اول هشت سوپاپ توربو با قدرت ۱۰۸ اسب بخار، موتور دوم ۱۶ سوپاپ بدون توربو با قدرت ۱۱۴ اسب بخار و موتور سوم ۱۶ سوپاپ توربو با قدرت ۱۴۸ اسب بخار است.
این پلت فرم جدید که در اصل حاصل ازدواج تویوتا یاریس با پراید است احتمالا آینده محصولات این شرکت را تا سالها رقم خواهد زد و سایپا خودروهای خود را در سایز بی و سی و در کلاسهای هاچ بک، سدان و کراس اوور روی این پلت فرم تولید خواهد کرد.
منبع:
1.پاسخ فنی سایپا به خط تخریب رسانههای بیگانه؛ / سایپانیوز
2. تویوتا با قلب پراید؛ محصول جدید سایپا چگونه خودرویی است؟
اخبار مرتبط
تازه های اخبار
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}